19 Mart 2010 Cuma

ÇIKMAZ SOKAK...



Merhaba,dün akşam İclal ile Reşat Nuri Sahnesi'nde Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı,Mazlum Kiper'in yönettiği Çıkmaz Sokak adlı oyunu izledik. Oyun, 1980'de kaleme alınmış ve bir çok dile çevrilmiş.Ayrıca bir çok da ödül almış bir yapıt. Bir Türk yazarının bu denli evrenselleşen oyununu izlemek çok güzeldi. Evrenselleşmenin sebeplerinden biri elbette oyunun konusu. Oyun, işkenceyi ele alıyor. İşkencenin devlet tarafından desteklenmesi, işkencenin bıraktığı izler, işkence görenin yaşadıkları , işkence görenin işkence yapma isteği, vs gibi konuları sahnelerken, acziyetin ve kolaycılığın ifadesi olarak gördüğüm işkencenin insanlık tarihi kadar eski ve yaygınlığını hatırlamak canımı ayrıca acıttı.

Oyundan bahsederken, oyunu sergileyen birbirinden başarılı tiyatocularımızı anmadan olmaz. Oyuncular, Berrin Akdeniz Kortidis, Erhan Özçelik ve Aslı Narcı idi. Oyun bitiminde İclalin tespiti çok ilgimi çekti. "Oyun 1980 yılında yani işkencenin en fazla yaşandığı yıllarda yazılmış. Türkiye'den ilham alındığı kesin. Oyunda geçen isimler yabancı, ülke yabancı. Neden bu kadar korkağız,neden cesurca eleştirmek bu kadar zor ?" dedi İclal. 30 yıl geçmiş hala bu korkaklık devam ediyor. Demokraside yol mu alamadık aceba?

Oyun broşürünün arka yüzünde "Eğer zulmederek korunabilseydi düzen, insanlık canavarlaşırdı" yazıyordu. Sizce insanlık canavarlaşıyor mu?...

Hiç yorum yok: