28 Eylül 2010 Salı

YÜZYILLIK YALNIZLIK

Merhaba, daha önce kritiğini yapacağımdan bahsettiğim yandaki kitap kapağı, 1982 Nobel Edebiyat Ödüllü, Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık adlı romanına ait . Ülke Tv'deki Kafa Dengi programına konuk olan psikiyatr-yazar Mustafa Ulusoy , kitap tanıtımı köşesinde tavsiye etmişti bu kitabı. Tavsiye edilen kitapları not alır ve cüzdanımda taşırım, bir gün alıp okumak ümidi ile. Babam umre dönüşü evden dışarı çıkmayınca ve evde antidemokrat olarak hep haber programlarını izleyince ben odamda oturmaya başladım akşamları:) Birlikte yaptığımız tek şey Bloomberg TV'de yayınlanan Kelime Oyunu'nu izlemek :) Hepimiz çok iyiyiz kelime bulma konusunda maşallah, ama sanırım en iyileri benim:)) Aslında istediğim kanalı açtırabilme yetisine sahibim; ama hem babamı sıkmamak, hem de zaten huzursuz olduğum dizi seyretme eylemimden vazgeçmek için bu durumdan rahatsız değilim:) Bu vesile ile kitap okuma alışkanlığımı yeniden kazandığım için de çok mutluyum.

Kitabın konusuna gelince:

Romanın konusu yazarın çocukluğunu anlatmak isteyişinden doğmuş. 2 yılda kitabı yazdığını söyleyen yazar, 16 yılını bu kitabı düşünerek geçirmiş. Bu kitapta kalabalık bir aileyi, o kalabalıktaki yalnızlıkları, tarihin tekerrürden ibaret oluşunu, genlerin insan kimliğindeki rolünü, takıntıların verdiği zararı, şehevi arzuların doğurduğu kötü sonuçları okudum ben. Aslında bir dolu şey düşündüm okurken. En çok düşündüğüm ise "bu kitabı nasıl yazdı bu adam aceba" sorusu oldu:) Kurgusu zor,karışık,anlatımı farklı ,ilginç bir kitaptı çünkü.Sonra da hayretime şaştım:) "Adam Nobel ödülü almış, boşuna mı" diyerek:) Kitabın arka yüzünde yazar "Kitaplarımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız." diye yazmış. Kitabı okurken bu cümleleri hatırlayıp çok ürktüm. Çünkü kitapta asla tasvip etmeyeceğim,olmasını asla istemeyeceğim bir dolu olay da vuku bulmuştu. Eeee hayatta acı gerçekler de var maalesef.

Velhasıl-ı kelam okuyabilirsiniz , benden geçti bu kitap:) Ama önce hayatınızı okuyun dostlar. Okuyabilirsek şayet, anlayabiliriz. Anlayabilirsek şayet,anlamlandırabiliriz. Okumak, bakmak değildir. Okumak, farkına vararak yaşamaktır. Yaşanası güzel günlere...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Melek